Eğitimde Finlandiya Modeli

Yazar: Pasi Sahlberg
Yayınevi: Metropolis
Sayfa: 128
Tür: Bilim/Gelişim/Eğitim


İnceleme
2019/08 2 dk 1854

"Eşitlik, eğitimde hakkaniyeti garantilemez."

Her çocuğun bir cevher olduğuna inanırsak, hiçbir çocuğun başarısız olmasına izin vermemiş oluruz. Çocukları yalnızca başarması gereken küçük insanlar olarak değil; hem mutlu olması gereken, hem de ülkenin geleceğini elinde tutan bireyler olarak görmeliyiz. Bu düşünceye teorik olarak hemen her ülke katılsa da, içlerinden sadece bir tanesi pratikte bunu çok iyi uyguluyor; Finlandiya. Eğitim sistemini düzeltmenin yolunun daha fazla araştırma veya yenilikten geçmediğinin, meselenin yapılan araştırmalardan ve önerilen yeniliklerden faydalanmak olduğunu anlayan Finlandiya, bugün dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir.

eğitimde finlandiya modeli

Bu kitapta birer öneri mahiyetinde sunulan dört fikirse şöyle:

  1. Sağlam bir öğrenme deneyimi için düzenli teneffüs ve fiziksel aktivite kritik önemdedir. (Her 1 saatin 45 dakikası ders olacak şekilde ayarlanıyor. Beşinci sınıftaki bir öğrenci günde en az 60 dakika teneffüse çıkıyor. Teneffüse vakit kaybı gözüyle değil, temel öğrenim zamanı olarak bakılıyor. Gerçek öğrenme açık havada, fiziksel aktivite sırasında, başkalarıyla sohbet ederken yaşandığına inanılıyor.)
  2. Eğitim alanında yapılacak kapsamlı değişiklikler için küçük veri, büyük veriye kıyasla genelde çok daha etkili bir araçtır. (Bazı çocuklar öğrenmede sorun yaşamazken bazılarının neden zorluk çektiğini layıkıyla anlayabilmek için, öğretmen ve idarecilerin her gün farklı yollardan elde ettikleri küçük verilere ihtiyaç duyulmaktadır.)
  3. Eğitim kazanımlarını daha nitelikli kılmanın yolu hakkaniyeti sağlamaktan geçer. (Standartlaştırılmış harici ortak sınavlara yer vermiyorlar. Tek bir harici sınav var, o da liseyi bitirdikten sonra verilen mezuniyet sınavı. Lise mezunlarının üniversite öğrenimine hazır olup olmadıklarını anlamak amacıyla bu sınav yapılıyor.)
  4. Finlandiya eğitim sistemine dair uydurma bilgiler ve şehir efsaneleri, daha iyi bir eğitim sistemi kurma yolunda verilen çabaları akamete uğratabilir.
eğitimde finlandiya modeli
Finlandiya Eğitim Sistemi Hakkında Kısa Kısa...

- Öğretmenler kendi araştırmalarını yapıyor ve sonuçlarını doğrudan kendi öğretmenliklerini geliştirmek için kullanıyorlar. Dolayısıyla her öğretmen aynı zamanda bir araştırmacı.

- Okullara ve bölgelere özerklik verilmiş durumda. Okullar ve bölgeler kendi öğrencilerinin ihtiyaçlarına göre müfredatlarını belirleyebiliyorlar.

- Konuları değil kavramları anlatıyorlar. Örneğin Birinci Dünya Savaşı konu olarak değil, "savaş", "çatışma", "bağımsızlık", "sömürgecilik" gibi başlıklar altında işleniyor.

- Öğretmen adayları akademik olarak en iyi öğrenciler arasından seçilmiyor. Öğretmen adaylarında takım çalışması, meslek aşkı, iletişim becerisi, karakter gibi farklı farklı özellikler aranıyor.

- ABD'deki öğretmenler Finlandiya'daki öğretmenlere göre; öğrencilere ders anlatmak için %25 daha fazla zaman harcıyor. ABD'de çocuğun bir günde okulda geçirdiği zaman ortalama 5,5 saat iken, Finlandiya'da 3,5 ile 4.7 saat. Finlandiya'da ilkokul çocuklarına verilen ev ödevleri evde en fazla yarım saatlerini alacak şekilde veriliyor, liseye doğru bu saat 1 saate doğru çıkıyor.

- Finlandiya'da işbaşına gelen hükümet merkezi bütçeden her yıl 30 milyon dolar gibi bir kaynağı öğretmenlerin ve idarecilerin mesleki öğrenim ve gelişimine ayırıyor.

eğitimde finlandiya modeli


Arka Kapak

"Finlandiya'nın göz kamaştırıcı eğitim sistemini dünyaya tanıtan Pasi Sahlberg, hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin tüm eğitim liderlerinin faydalanabileceği dört dersi ortaya koyuyor. Sahlberg'in açık, ikna edici ve sohbet havası taşıyan bu etkili çalışmasına kulak vermenin tam zamanı."

Prof. Howard Gardner

"Çağı yakalamak ve modern ülkeler arasında hak ettiğimiz yeri almak için çocuklarımızın eğitiminin çok önemli olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak, yıllardır devamlı vites değiştirip zikzak yaptık. Eğitim konusunda izleyeceğimiz uzun vadeli yolu, yani politikaları, bir türlü tespit edemedik; ideolojik tercihlerin esiri olduk. Oysa çalışmadan, akıl kullanmadan, iyi örneklerden ders çıkarmadan, verilere önem vermeden hiçbir şey gerçekleştirilemez, hak edilemez."

Bu kitapta okuyacağınız fikirlerin eğitim dünyamıza yeni ve taze bir soluk getireceğini düşünüyorum. Pasi Sahlberg, ABD'de John Dewey, Howard Gardner gibi düşünür ve bilim insanlarının geliştirdiği eğitim kuramlarının Finlandiya eğitim sistemini nasıl başarıya taşıdığını bu kitapta son derece akıcı bir anlatımla bizlere sunuyor.

Aynı Kategoride Eklenmiş Son Kitaplar
Card image cap
Yenilik Algoritması Yeni

Genrich Altshuller

Kendisinden önce binlerce kişinin çözemediği bir problemi çözen bir mucidin sıradışı bir yaratıcı ...

Card image cap
İnsan Yönetimi

Business Review

Pek çok yönetici liderlik tarzının stratejik bir tercihten çok bir kişilik fonksiyonu olduğunu dü ...

En Çok Okunan Kitaplar
Card image cap
İnce Memed 2

Yaşar Kemal

Bu roman, atalarından kalma köy toprağını çektiği her türlü eziyete rağmen terketmeyen, son nefes ...

Card image cap
Kırlangıç Çığlığı

Ahmet Ümit

Suriyeli göçmenlerin dramı, çocuk istismarı ve organ kaçakçılığı, maalesef ülkemizin gündemini hâ ...

Tüm Kitaplar

İncelemesini hazırladığım tüm kitapların listesi için...

Devam...
Kitap Hakkındaki Yorumlarınız

    Kitap hakkında ilk yorumu siz yapabilirsiniz...


Bu siteden elde edilen reklam gelirleri ile kimsesiz çocuklarımıza KİTAP alınmaktadır. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız ancak okuyarak geleceğimize şekil verebilirler. Her kitap bir hayattır. Hayatı okunduğu kadardır.

Serdar Kılıçsel © 2018
facebook.com instagram.com linkedin.com