Akılcı İyimser

Yazar: Matt Ridley
Yayınevi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Sayfa: 400
Tür: Bilim/Gelişim/Eğitim


İnceleme
2018/01 5 dk 1454

"KENDİNE YETMEK YOKSULLUKTUR, İŞ BÖLÜMÜ VE UZMANLAŞMA İSE EN BÜYÜK ZENGİNLİK."

İnsanoğlu varolduğu günden bugüne kadar sürekli gelişmiş ve yaşadığı dünyayı zenginleştirmek için çalışmıştır. Peki, insanın bunu başarmasını mümkün kılan şey neydi? Beyni mi? Bu, tek bir beyinde gerçekleşmiş bir olay değildi. Söz konusu olan şey, beyinler arasında gerçekleşmiş bir olaydı. Kolektif bir görüngüydü.

akılcı iyimser 1

Fotoğrafta gözüken el baltası ve bilgisayar faresinde olduğu gibi. İkisi de “insan yapısı”dır, fakat bir tanesi tek kişinin eseriyken, ötekini yüzlerce, hatta belki milyonlarca insan yapmıştır. Kolektif zeka ile kastedilen şey işte budur. Hiç kimse tek başına bilgisayar faresi yapmayı bilemez. Fabrikada aleti montajlayan kişi, plastiğin üretildiği petrolün kuyusunu kazmaktan ya da petrol çıkaran kişi aleti montajlamaktan anlamaz. İşte insanların hayvanlardan farklı olarak zekasını kolektif ve birikimli kullanması onu bu nedenle hep ileriye taşımıştır.

Bu sürecin de bir başlangıç noktası vardır. Yapılan tarih öncesi dönem araştırmalarında, büyük beyinli, kültürlü ve öğrenmeye açık insanların ilk defa birbirleriyle bir şeyleri takas etmeye başladığı görülmüştür. Takas sayesinde bu süreç başlamıştır. Çünkü takas sayesinde insanlar, “işbölümü”nü, yapılan işlerde uzmanlaşmayı ve ortak kazancın marifetlerini keşfettiler. Gelinen bugünkü noktada küresel işbölümüne ne kadar insan katılırsa, o kadar insan uzmanlaşır, takas yapar ve hepimiz o kadar varlıklı oluruz. Takas aynı zamanda işbölümünden dolayı insanlara boş vakit kazandırır. Bu sayede bir yandan da ekonomik çöküşler, nüfus patlaması, iklim değişikliği, terörizm, yoksulluk, sağlık problemleri gibi sorunları çözmemiz için bize imkan tanır.

akılcı iyimser 3

1800’lü yıllarda, trafiğin olmadığı, taze ürünlerin bulunduğu bir köyde, şömine başında eşi ve çocuklarıyla oturup onlara kitap okuyarak huzurlu bir hayat yaşayan bir baba hayal edin.

Babanın kitap okuması muhtemelen akciğerlerinden gelen öksürmeyle kesilmekte, çünkü ortalama 40 yaşında onu öldürecek zatürreyle başetmektedir. Mumlar çok pahalı olduğu için hastalığını daha da arttıracak şömineye mecbur kalmıştır. Bebek yüksek ihtimal çiçek hastalığından kurtulamayacak, oğlan da inekle aynı dereden su içtiği için türlü hastalıklara kapılacaktır. Baba bir keresinde şehre inmiş fakat bu seyahat bir haftalık kazancına mâl olmuştur. Aldığı bir ceket de bir aylık kazancına patlamıştır.

akılcı iyimser 2

Eğer bu kurgu hoşunuza gitmediyse, inanılmaz bir insan başarısıyla günümüzde eriştiğimiz noktayı gösteren istatistikler belki sizi mutlu edebilir.

Refah seviyesinin en önemli göstergesi; bir şeyi elde etmek için harcanan saat sayısıdır. Aynı miktarda çalışarak kazanabileceğimiz mal ve hizmet sayısını arttırdıkça refah seviyesini de artırmış oluruz.

Gösterge 1800'lerde Günümüzde
Dünya nüfusu x 6x
Ortalama ömür uzunluğu 40-42 80-84
Reel gelir x 9x
Bir saatlik ışık elde etmek için çalışma 6 saat Yarım saniye
Yaklaşık 500 km yolculuk için çalışma 1 ay 1 gün
1900'lerde Günümüzde
Üç dakikalık bir telefon konuşması için çalışma 90 saat 1 dakika
1 kilovat-saat elektrik için çalışma 1 saat 5 dakika
Araba almak için çalışma 4700 saat 1000 saat
100 doların yiyeceğe harcanacak miktarı 76 dolar 37 dolar
1950'lerde Günümüzde
McDonalds’tan çizburger yemek için çalışma 30 dakika 3 dakika
10 metrekarelik bir iskanın bedeli için çalışma 16 hafta 14 hafta

Bu durumun sonucu olarak da zaman ilerledikçe insanlardaki mutluluk oranı da artmaya başladı. Her koşul hesaba katıldığında ve eşit olduğu durumda, gelir seviyesi arttıkça insanlığın mutluluğunun da arttığı gözlenmiştir.

akılcı iyimser 5

Son 200 yıl boyunca haber manşetlerinde hep karamsarlar çıkmış ancak hep iyimserler haklı olmuştur. Yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki; son 50 yıldır doğanların ömür uzunluğu artmaktadır. Sentetik kimyasalların yol açacağı söylenen yaygın kanser inancı tahmin edildiği gibi olmamaktadır (tüm kanser vakalarının %2’sinden azına sebep oluyor). Salgın hastalıklarda görülen toplu ölüm sayıları ciddi derecede azalmıştır. Yiyecek kıtlığı neredeyse yaşanmamaktadır, hatta obezite hastalığı bile bu bolluktan türemiştir. Karbon salınımının her yeni teknolojiyle azalmasından dolayı hava temizliği artmaktadır. Elektrik santrallerinin asit salımından etkileneceği belirtilen göllerin oranı %50 olarak söylenirken %4 olduğu belirlenmiştir. Bakterilere yönelik yapılan ilk genetik mühendisliği sonucunda söylenen nükleer kıyamet, tüp bebek teknolojisini bularak milyonlarca çifte mutluluk getirmiştir.

Karamsar bir şekilde gelecekten korkmaya, hızla gelişen ve değişen dünyayı tehlikeli görmeye gerek yoktur. Esas tehlike, değişimin yavaşlamasıdır. İnsan ırkı kolektif bir sorun çözme mekanizması haline gelmiştir ve sorunları kendi usullerini değiştirerek çözmektedir.

akılcı iyimser 6

İklim değişikliğinin bilimsel temelini, etkilerini ve gelecekteki risklerini düzenli değerlendirerek politikacalara sunmak için 1988’de kurulmuş olan IPCC’nin konu hakkında 6 senaryosu bulunmaktadır. Ve her senaryoda 2100 yılında yaşayan insanların, Afrika’da dahil, bize kıyasla dört ile sekiz kat arasında daha varlıklı olacağı varsayılmaktadır. Hava sıcaklığı, deniz seviyesi, fırtınalar, radyoaktivite, tatlı su kaynakları da tüm senaryolarda insan yaşamını riske edecek seviyelerin çok çok üstünde çıkmaktadır.

SONUÇ

İnsanoğlunun kendi kendine yapabileceği en büyük tehlike, yenilik musluğunu kapatmak olacaktır. Karamsar olmak kaderden kaçmayı sağlamaz, bunun yerine dünyayı iyileştirmek için uğraş vermek işe yarayacaktır. İyimser olmak her zaman cüret isteyen ahlaklı bir davranıştır. Türümüzün geleceği her zaman olduğu gibi parlak, sadece biz bunun farkında değiliz.

akılcı iyimser 7



Arka Kapak

Önce doğru bir saptamada bulunalım: Eğer dünya bu şekilde devam ederse tüm insanlık için felaket olur, diyen karamsarlar haklı. Eğer tüm ulaşım petrole bel bağlar ve petrol sıfırı tüketirse, o zaman ulaşım durur. Eğer tarım suni sulamaya tabi olmaya devam eder ve su havzaları tükenirse, ardından açlık gelir vs. Fakat burada bir koşuldan bahsedildiğine, "eğer" dendiğine dikkat edin. Ama dünyada işler sürekli olarak kötüye gitmeyecek.

Bir milyar insanın yeterince gıda alamadığı, bir milyar insanın temiz suya erişemediği, bir milyar insanın okuma yazma bilmediği gerçeği karşısında duygusuz bir kayıtsızlık izlenimi bırakabilir benim bu iyimserliğim. Ama bence tam da dünyada hâlâ vicdan sahibi herhangi birinin isteyebileceğinden çok fazla acı ve yokluk olması yüzünden, hırslı bir iyimserlik ahlaken zorunludur.

Bu kitapta akılcı bir iyimserliği savundum. Dünyada artık bir ağ örüldüğünü, fikirlerin hiç olmadığı kadar birbirleriyle gelişigüzel çiftleştiğini, yenilik hızının ikiye katlanacağını ve ekonomik evrimin XXI. yüzyıl yaşam standartlarını hayal edilmeyen yüksekliklere çıkarıp dünyanın en yoksul insanlarının bile ihtiyaçlarını ve arzularını karşılayacağını ileri sürdüm. Bu tür bir iyimserliğe hiç rağbet edilmediğini, fakat tarihe bakarsak felaketçi bir karamsarlıktan daha gerçekçi bir tavır olduğunu göreceğimizi söyledim.

Ben akılcı bir iyimserim: Akılcıyım, çünkü bu iyimserliğe mizacım ya da içgüdülerim aracılığıyla değil, mevcut bulgulara bakarak ulaştım. İlerleyen sayfalarda sizi de akılcı iyimser yapmayı umuyorum. Akılcı iyimserim çünkü bir yerlerde birileri, insanların ihtiyaçlarına daha iyi hizmet edecek usullerin icadı için teşvik edildiği sürece, insan hayatının güzelleşmeye devam edeceğine inanıyorum.

Aynı Kategoride Eklenmiş Son Kitaplar
Card image cap
Yenilik Algoritması Yeni

Genrich Altshuller

Kendisinden önce binlerce kişinin çözemediği bir problemi çözen bir mucidin sıradışı bir yaratıcı ...

Card image cap
İnsan Yönetimi

Business Review

Pek çok yönetici liderlik tarzının stratejik bir tercihten çok bir kişilik fonksiyonu olduğunu dü ...

En Çok Okunan Kitaplar
Card image cap
İnce Memed 2

Yaşar Kemal

Bu roman, atalarından kalma köy toprağını çektiği her türlü eziyete rağmen terketmeyen, son nefes ...

Card image cap
Kırlangıç Çığlığı

Ahmet Ümit

Suriyeli göçmenlerin dramı, çocuk istismarı ve organ kaçakçılığı, maalesef ülkemizin gündemini hâ ...

Tüm Kitaplar

İncelemesini hazırladığım tüm kitapların listesi için...

Devam...
Kitap Hakkındaki Yorumlarınız

    Kitap hakkında ilk yorumu siz yapabilirsiniz...


Bu siteden elde edilen reklam gelirleri ile kimsesiz çocuklarımıza KİTAP alınmaktadır. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız ancak okuyarak geleceğimize şekil verebilirler. Her kitap bir hayattır. Hayatı okunduğu kadardır.

Serdar Kılıçsel © 2018
facebook.com instagram.com linkedin.com